In Nederland worden er elke week vele toernooien georganiseerd. Om een indruk te geven hoeveel toernooien er zijn, kijk dan vooral eens op de Petanquekalender.

Toernooien zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn hele grote toernooien met heel veel deelnemers, zoals het Vrijthof toernooi in Maastricht. En lokale toernooien met net genoeg deelnemers om het door te laten gaan. Een goede indicatie of het toernooi iets voor u is, is de catergorie. In Nederland zijn de toernooien onder verdeelt in de volgende categorieen.

  • Categorie 1 Nationale Competitie en Nationale Kampioenschappen
  • Categorie 2 Landelijke toernooien (ofwel toernooien met landelijke betekenis)
  • Categorie 3 Alle oveige toernooien

De eerste 2 categorieen zijn vooral interessant voor spelers met een W-licentie. Categorie 3 voor R-spelers. (Oudere) Jeugd vind je gelukkig op allebei de toernooi categorieen. Bij elk toernooi staat voor welke licentie het toernooi open staat. Meestal is het toernooi een W-R en J toernooi, maar hoeft dus niet altijd.

Prijzen:

Wat kan je dan winnen? De meeste grote toernooien keren geld uit. Hetzij in de vorm van contant geld, danwel in cadeaubonnen. Daarnaast vind je op die toernooien ook vaak troosttoernooien om prijzen in natura, vaak wijn. De categorie 3 toernooien hebben meestal prijzen in natura. Behalve op jeugdtoernooien zijn er nauwelijks trofeen als bekers o.i.d. te winnen. Wel af en toe een wisselbeker, maar dan houdt het meestal op. Alleen op toernooien die door de NJBB of een afdeling hiervan georganiseerd worden (zoals de NC) worden bijna uitsluitend trofeen uitgereikt.

Een toernooi kost meestal aan inschrijfgeld €5 tot € 7,50 per persoon. Op de categorie 3 toernooien probeert de wedstrijdleiding iedereen 5 partijen te laten spelen.

Denk er wel om dat als u een toernooi wilt spelen u er de hele dag voor uit moet trekken, met name voor de wat grotere toernooien als NC of NK's. Eigen ervaring is dat ik meestal rond 9 uur de deur uit ga, en na het toernooi pas vanaf 18.00 uur en vaak later pas weer thuis ben.